Kuchnia oraz osobna jadalnia są niewątpliwym atutem przedszkola.
Dzieci zjadają codziennie 3 przepyszne posiłki: śniadanie, dwudaniowy obiad oraz podwieczorek.
Posiłki spożywane są w specjalnie do tego celu przeznaczonej jadalni.
Na prośbę rodziców chętnie dzielimy się swoimi doświadczeniami kulinarnymi i zdradzamy nasze sprawdzone przepisy,
dzięki którym każdy niejadek ma szansę stać się nawet łakomczuszkiem.
Nasza kuchnia posiadają wdrożony system bezpiecznej produkcji żywności HACCP.
W ocenie organów kontrolujących nasze kuchnie otrzymują zawsze 100% punktów.
Dodatkowym atutem żywienia naszych przedszkolaków jest udział
Akademii w krajowych programach prozdrowotnych skierowanych do dzieci,w ramach których poza dodatkowymi porcjami
zdrowej żywności dzieci
biorą udział w warsztatach, pogadankach i spotkaniach popularyzujących zdrowe odżywianie.
Naszą kuchnię wyróżnia spośród innych:
- gotujemy na żywym ogniu
- zbilansowane i urozmaicone jadłospisy
- potrawy gotowane zgodnie z recepturami przeznaczonymi dla dzieci
- wysokiej jakości żywność
- produkty pochodzące z polskich gospodarstw i również ekologicznych
- duże porcje z możliwością dokładek
- możliwość indywidualnego dostosowania diety do zaleceń lekarskich
- posiłki zawsze "okraszane uśmiechem i sercem" pań kucharek
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:
Śniadanie/ Breakfast | Obiad /Lunch | Podwieczorek/ Teatime | |
---|---|---|---|
Poniedziałek | I. Pieczywo mieszane , chleb żytni(1) z masłem(7), szynką z indyka(9,10,11), białym serem (7), pomidorem; kanapka z konfiturą(1,7) . II. Płatki jęczmienne na mlekiem (1,7) lub wodzie (dieta). Herbata , woda z miodem III .Jabłko |
I. Zupa krem brokułowy z grzankami (1,9) II .Pulpety z mięsa od szynki (3,1)w sosie pomidorowym makaron (1,3) surówka z białej kapusty Kompot/woda III. Banan |
Zapiekanka : ryżu z jabłkiem i cynamonem (7) herbata z owocowa/woda marchewka ( słupki) |
Wtorek | I. Pieczywo mieszane, wieloziarniste, chleb żytni (1)z masłem(7), szynką wieprzową (9,10,11), pastą jajeczną(3), pomidorem, ogórek zielonym; kanapka z miodem (1,7). II. Twarożek naturalny (7) czysty lub ze szczypiorkiem ( do wyboru) herbata/woda z cytryną, III. Rzodkiewka |
I. Zupa - pomidorowa z makaronem i zieleniną. (1,3,7,9) II. Filet z indyka panierowany(1,3), ryż brązowy, kapusta modra gotowana z jabłkiem Kompot/ woda III. Jabłko |
Budyń z sosem truskawkowym(7)- ( dieta-kisiel) pieczywo razowe chrupkie (1) Herbata malinowa/ woda pomarańcza |
Środa | I. Pieczywo mieszane(1) i żytnie z masłem(7), serem wędzonym (7), pomidorem z cebulką , pastą rybną(4), sałatą; kanapka z konfiturą (cukier zgodnie z norma ;1,7). II. Parówka z szynki (9,10,11) na ciepło, Herbata / kakao(7)/ woda z cytryną, III. Ogórek zielony (słupki) |
I. Zupa - hiszpańska (9) II. Racuchy -(1,3,7), sałatka owocowa ( brzoskwinia, kiwi, ananas, jabłko) Kompot/ woda III.Banan |
Kanapki wiosenne z pastami: jajeczną, rybną, twarogową (1,3,4,7) , sałatą i rzodkiewką- do wyboru na ciemnym i jasnym pieczywie herbata zielona / woda z miodem mandarynka |
Czwartek | I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7), Polędwicą z indyka (9,10,11), serem żółtym(7), pomidorem, twarożkiem naturalnym(7), kanapka z konfitur (cukier zgodnie z norma ;1,7). II. Jajko gotowane na twardo ze szczypiorkiem (3) Herbata/ woda z cytryną i miodem III. Rzodkiewkani |
I. Zupa -rosół z makaronem (1,3,9) z zieloną pietruszką. II. Roladki schabowe(1,3) w sosie własnym, kasza kuskus, buraczki gotowane z cebulką Kompot /woda mineralna III. Gruszka |
Placek drożdżowy z kruszonką , jabłkiem(1,7,3) - wypiek własny (cukier zgodnie z normą) (dieta bezmleczna- placek bananowy-1,3) herbata malinowa/kawa zbożowa z mlekiem (7)/woda marchewka ( słupki) |
Piątek | I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7), tuńczykiem (4) pastą jajeczną(3,7),pastą rybną(4) pomidorem, twarożkiem naturalnym(7), kanapka z miodem(1,7). II. Płatki kukurydziane, musli z mlekiem/jogurtem Herbata/ woda z miodem III. Marchewka ( słupki) |
I. Zupa- zupa jarzynowa (9) II. Placki dyniowe(1,7)- dieta mąka pszenna zastąpiona kukurydzianą surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i kukurydzy Kompot /woda mineralna III. Mandarynka |
Rogalik z masłem/ powidłami-do wyboru (1,7), Kakao/ herbata zielona/ woda jabłko. |
Śniadanie/ Breakfast | Obiad /Lunch | Podwieczorek/ Teatime | |
Poniedziałek | I. I.Pieczywo mieszane(1) masłem(7), serek twarogowy(7), ogórek zielony, szynka drobiowa(9,10,11),pomidor II. Owsianka na mleku(7) Herbata z miodem, woda Jabłka |
I. Zupa- krupnik (9)na mięsie z kaszą i ziemniakami ziel. II. Pulpety w sosie pomidorowym (7) , makaron ciemny(1), surówka z białej kapusty kompot /woda mineralna III. Śliwka |
Ciabatta orkiszowa (1) z masłem(7), szynka(9,10,11)sałata, Herbata owocowa, bawarka(7)/woda arbuz |
Wtorek | I.Pieczywo mieszane(1) z masłem(7), szynka z indyka(9,10,11), sałata, pasta z tuńczyka (4),pomidor II. Jajecznica ( przygotowana na parze) ze szczypiorkiem Herbata z miodem i cytryną, kawa z mlekiem(7) Winogrono |
I. Zupa pomidorowa(9) z makaronem(1,3,6) II. Kotlet schabowy smażony(1,3), ziemniaki duszone (7) z koperkiem, kapusta kiszona z marchewką -gotowana kompot/woda mineralna III. Gruszka |
Budyń (7) z musem truskawkowym, pieczywo ryżowe, herbata z dzikiej róży z miodem/woda jabłko, |
Środa | I. Pieczywo mieszane(1) z masłem(7), serek twarogowy, pomidor, pasta jajeczna ze szczypiorkiem II. Parówka z szynki na gorąco Kakao(7), herbata Śliwka |
I. Zupa hiszpańska(9) z ziemniakami i ziel. II. Pierogi z serem (7) / truskawkami Surówka z marchewki i ananasa Kompot/woda mineralna III. Jabłko |
Grahamki (1) z masłem, żółty ser(7) , szynka drobiowa(9,10,11) sałata, papryka, arbuz herbata z miodem/woda mineralna |
Czwartek | I. Pieczywo mieszane(1) z masłem(7), tuńczyk(4), żółty ser(7),pomidor, sałata, szynka drobiowa(9,10,11), kanapka z miodem II.Kaszka manna na mleku(7), bakalie(8) Herbata malinowa/woda Rzodkiewka |
I. Zupa ogórkowa(9) na mięsie z ziemniakami i ziel. II. Gulasz z szynki , kasza , buraczki gotowane z cebulką Kompot/ woda III. Brzoskwinia |
Deser :jabłka zapiekane z miodem podane z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie chrupkie(1), herbata malinowa/woda z cytryną |
Piątek | II. Pieczywo mieszane(1) z masłem(7), jajko gotowane(3), tuńczyk(4), pomidor, sałata, II. Muesli(1,5,8), płatki kukurydziane z mlekiem/jogurtem kawa zbożowa z mlekiem(7), herbata/woda Jabłko |
I. Zupa- kapuśniak(9) z ziemniakami i ziel. II. Babka ziemniaczana z nadzieniem mięsnym, sos jogurtowy(7)/pomidorowy surówka z kapusty pekińskiej Kompot/ woda III. Śliwka |
Deser: jogurt naturalny(7), borówki,truskawki,brzoskwinie Pieczywo mieszane(1) z masłem(7) herbata z miodem i cytryną/ woda |
Herbatę słodzimy miodem
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. GLUTEN- zboża 2. SKORUPIAKI 3. JAJA 4. RYBY 5. ORZESZKI ZIEMNE 6. SOJA 7. LAKTOZA - mleko 8. ORZECHY 9. SELER 10. GORCZYCA 11. NASIONA SEZAMU 12.DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg 13. ŁUBIN 14. MIĘCZAKI
Legenda:Wędliny mogą zawieraćśladowe ilości 9,10,11
Zastrzega się prawo zmian w jadłospisie.
Nasze dania sporządzamy zgodnie z zasadami systemu HACCP i Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.