Kuchnia oraz osobna jadalnia są niewątpliwym atutem przedszkola.

Dzieci zjadają codziennie 3 przepyszne posiłki: śniadanie, dwudaniowy obiad oraz podwieczorek.
Posiłki spożywane są w specjalnie do tego celu przeznaczonej jadalni.
Na prośbę rodziców chętnie dzielimy się swoimi doświadczeniami kulinarnymi i zdradzamy nasze sprawdzone przepisy,
dzięki którym każdy niejadek ma szansę stać się nawet łakomczuszkiem.
Nasza kuchnia posiadają wdrożony system bezpiecznej produkcji żywności HACCP.

W ocenie organów kontrolujących nasze kuchnie otrzymują zawsze 100% punktów.

Dodatkowym atutem żywienia naszych przedszkolaków jest udział
Akademii w krajowych programach prozdrowotnych skierowanych do dzieci,w ramach których poza dodatkowymi porcjami
zdrowej żywności dzieci
biorą udział w warsztatach, pogadankach i spotkaniach popularyzujących zdrowe odżywianie.

Naszą kuchnię wyróżnia spośród innych:
  • gotujemy na żywym ogniu
  • zbilansowane i urozmaicone jadłospisy
  • potrawy gotowane zgodnie z recepturami przeznaczonymi dla dzieci
  • wysokiej jakości żywność
  • produkty pochodzące z polskich gospodarstw i również ekologicznych
  • duże porcje z możliwością dokładek
  • możliwość indywidualnego dostosowania diety do zaleceń lekarskich
  • posiłki zawsze "okraszane uśmiechem i sercem" pań kucharek


PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

Śniadanie/ Breakfast Obiad /Lunch Podwieczorek/ Teatime
Poniedziałek I. Pieczywo mieszane , chleb żytni(1) z masłem(7),
szynką z indyka(9,10,11), białym serem (7), pomidorem;
kanapka z konfiturą(1,7) .
II. Płatki jęczmienne na mlekiem (1,7) lub wodzie (dieta).
Herbata , woda z miodem

III .Jabłko
I. Zupa krem brokułowy z grzankami
(1,9)

II .Pulpety z mięsa od szynki (3,1)w sosie pomidorowym
makaron (1,3)
surówka z białej kapusty
Kompot/woda

III. Banan
Zapiekanka : ryżu z jabłkiem i cynamonem (7)

herbata z owocowa/woda

marchewka ( słupki)
Wtorek I. Pieczywo mieszane, wieloziarniste, chleb żytni (1)z masłem(7), szynką wieprzową (9,10,11), pastą jajeczną(3), pomidorem, ogórek zielonym;
kanapka z miodem (1,7).
II. Twarożek naturalny (7) czysty lub ze szczypiorkiem ( do wyboru)
herbata/woda z cytryną,
III. Rzodkiewka
I. Zupa - pomidorowa z makaronem
i zieleniną. (1,3,7,9)

II. Filet z indyka panierowany(1,3),
ryż brązowy,
kapusta modra gotowana z jabłkiem
Kompot/ woda

III. Jabłko
Budyń z sosem truskawkowym(7)-
( dieta-kisiel)
pieczywo razowe chrupkie (1)


Herbata malinowa/ woda

pomarańcza

Środa I. Pieczywo mieszane(1) i żytnie z masłem(7),
serem wędzonym (7), pomidorem
z cebulką , pastą rybną(4), sałatą;
kanapka z konfiturą (cukier zgodnie z norma ;1,7).
II. Parówka z szynki (9,10,11)
na ciepło,
Herbata / kakao(7)/ woda z cytryną,
III. Ogórek zielony (słupki)
I. Zupa - hiszpańska (9)

II. Racuchy -(1,3,7),

sałatka owocowa ( brzoskwinia, kiwi, ananas, jabłko)
Kompot/ woda

III.Banan
Kanapki wiosenne z pastami: jajeczną, rybną, twarogową (1,3,4,7) , sałatą i rzodkiewką- do wyboru na ciemnym i jasnym pieczywie


herbata zielona / woda z miodem

mandarynka
Czwartek I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7),
Polędwicą z indyka (9,10,11), serem żółtym(7), pomidorem, twarożkiem naturalnym(7),
kanapka z konfitur (cukier zgodnie z norma ;1,7).
II. Jajko gotowane na twardo ze szczypiorkiem (3)
Herbata/ woda z cytryną i miodem
III. Rzodkiewkani
I. Zupa -rosół z makaronem (1,3,9) z zieloną pietruszką.

II. Roladki schabowe(1,3) w sosie
własnym,
kasza kuskus,
buraczki gotowane z cebulką
Kompot /woda mineralna

III. Gruszka
Placek drożdżowy z kruszonką , jabłkiem(1,7,3) - wypiek własny (cukier zgodnie z normą)
(dieta bezmleczna- placek bananowy-1,3)
herbata malinowa/kawa zbożowa z mlekiem (7)/woda

marchewka ( słupki)
Piątek I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7), tuńczykiem (4)
pastą jajeczną(3,7),pastą rybną(4) pomidorem, twarożkiem naturalnym(7),
kanapka z miodem(1,7).

II. Płatki kukurydziane, musli z mlekiem/jogurtem
Herbata/ woda z miodem

III. Marchewka ( słupki)
I. Zupa- zupa jarzynowa (9)

II. Placki dyniowe(1,7)-
dieta mąka pszenna zastąpiona kukurydzianą

surówka z kapusty pekińskiej,
marchewki, jabłka i kukurydzy

Kompot /woda mineralna

III. Mandarynka
Rogalik z masłem/ powidłami-do wyboru (1,7),

Kakao/ herbata zielona/ woda


jabłko.
Śniadanie/ Breakfast Obiad /Lunch Podwieczorek/ Teatime
Poniedziałek I. I.Pieczywo mieszane(1) masłem(7),
serek twarogowy(7), ogórek zielony,
szynka drobiowa(9,10,11),pomidor
II. Owsianka na mleku(7)

Herbata z miodem, woda

Jabłka
I. Zupa- krupnik (9)na mięsie z kaszą i ziemniakami ziel.
II. Pulpety w sosie pomidorowym (7) ,
makaron ciemny(1),
surówka z białej kapusty
kompot /woda mineralna
III. Śliwka

Ciabatta orkiszowa (1) z masłem(7), szynka(9,10,11)sałata,

Herbata owocowa, bawarka(7)/woda

arbuz
Wtorek I.Pieczywo mieszane(1) z masłem(7), szynka z indyka(9,10,11), sałata,
pasta z tuńczyka (4),pomidor

II. Jajecznica ( przygotowana na parze) ze szczypiorkiem

Herbata z miodem i cytryną,
kawa z mlekiem(7)

Winogrono

I. Zupa pomidorowa(9) z makaronem(1,3,6)

II. Kotlet schabowy smażony(1,3),
ziemniaki duszone (7) z koperkiem,
kapusta kiszona z marchewką -gotowana
kompot/woda mineralna

III. Gruszka
Budyń (7) z musem truskawkowym,
pieczywo ryżowe,

herbata z dzikiej róży z miodem/woda

jabłko,
Środa I. Pieczywo mieszane(1) z masłem(7),
serek twarogowy, pomidor, pasta jajeczna ze szczypiorkiem

II. Parówka z szynki na gorąco

Kakao(7), herbata

Śliwka
I. Zupa hiszpańska(9) z ziemniakami i ziel.

II. Pierogi z serem (7) / truskawkami

Surówka z marchewki i ananasa

Kompot/woda mineralna
III. Jabłko
Grahamki (1) z masłem,
żółty ser(7) , szynka drobiowa(9,10,11)
sałata, papryka,

arbuz

herbata z miodem/woda mineralna
Czwartek I. Pieczywo mieszane(1) z masłem(7),
tuńczyk(4), żółty ser(7),pomidor, sałata, szynka drobiowa(9,10,11),
kanapka z miodem

II.Kaszka manna na mleku(7), bakalie(8)

Herbata malinowa/woda
Rzodkiewka
I. Zupa ogórkowa(9) na mięsie z ziemniakami i ziel.

II. Gulasz z szynki ,
kasza ,
buraczki gotowane z cebulką

Kompot/ woda
III. Brzoskwinia
Deser :jabłka zapiekane z miodem
podane z jogurtem naturalnym,

pieczywo żytnie chrupkie(1),

herbata malinowa/woda z cytryną
Piątek II. Pieczywo mieszane(1) z masłem(7), jajko gotowane(3), tuńczyk(4), pomidor, sałata,

II. Muesli(1,5,8), płatki kukurydziane z mlekiem/jogurtem

kawa zbożowa z mlekiem(7), herbata/woda
Jabłko

I. Zupa- kapuśniak(9) z ziemniakami i ziel.

II. Babka ziemniaczana z nadzieniem mięsnym, sos jogurtowy(7)/pomidorowy
surówka z kapusty pekińskiej

Kompot/ woda
III. Śliwka
Deser: jogurt naturalny(7), borówki,truskawki,brzoskwinie

Pieczywo mieszane(1) z masłem(7)

herbata z miodem i cytryną/ woda

Herbatę słodzimy miodem

ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. GLUTEN- zboża 2. SKORUPIAKI 3. JAJA 4. RYBY 5. ORZESZKI ZIEMNE 6. SOJA 7. LAKTOZA - mleko 8. ORZECHY 9. SELER 10. GORCZYCA 11. NASIONA SEZAMU 12.DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg 13. ŁUBIN 14. MIĘCZAKI
Legenda:Wędliny mogą zawieraćśladowe ilości 9,10,11

Zastrzega się prawo zmian w jadłospisie.

Nasze dania sporządzamy zgodnie z zasadami systemu HACCP i Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Nasi partnerzy
WARTA FENOM Pływalnia Atlantis Malta Ski Akademia Bobasa Lasy Państowe Stoważyszenie Benek Azs Poznań Biblioteka Raczyńskich Muzeum Narodowe ASGO Pan Marchewka TulipBox

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia, pliki itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 666 z póĽn. zm.). Bez zgody autora zabronione jest m.in. powielanie treści, ich kopiowanie, przedruk, przechowywanie i przetwarzanie z zastosowaniem jakichkolwiek środków elektronicznych, zarówno w całości, jak i w części. Zabronione jest dalsze rozpowszechnianie, o którym mowa w art. 25 ust. 1 pkt b ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Back to top