Brak pluginu Flash
| start | Akademia Smyka | Smykoludki | Akademia Bobasa | Akademia Absolwenta | Fenom | ENGLISH 
[Rozmiar: 437 bajtów]
Nasza Akademia Przygoda z Akademią W naszych ogrodach Zajęcia dodatkowe Rozkład dnia Uroczystości w Akademii Akcje charytatywne Pytania Rodziców Nasza kuchnia Kontakt i lokalizacja Nasi partnerzy Zapisy Opłaty Strefa Rodzica Strefa Smyka Strefa Nauczyciela
[Rozmiar: 194060 bajtów]
[Rozmiar: 194060 bajtów] [Rozmiar: 47010 bajtów]

[Rozmiar: 180038 bajtów]  
[Rozmiar: 365 bajtów] Brak pluginu Flash

Kuchnia w Przedszkolu Akademia Smyka jest jego atutem.




Dzieci zjadają codziennie 3 przepyszne posiłki: śniadanie, dwudaniowy obiad oraz podwieczorek.
Posiłki spożywane są w specjalnie do tego celu przygotowanych jadalniach.
Na prośbę rodziców chętnie dzielimy się swoimi doświadczeniami kulinarnymi i zdradzamy nasze sprawdzone przepisy,
dzięki którym każdy niejadek ma szansę stać się nawet łakomczuszkiem.
Nasze kuchnie posiadają wdrożony system bezpiecznej produkcji żywności HACCP.

W ocenie organów kontrolujących nasze kuchnie otrzymują zawsze 100% punktów.

Dodatkowym atutem żywienia naszych przedszkolaków jest udział
Akademii w krajowych programach prozdrowotnych skierowanych do dzieci:
  • "szklanka mleka"
  • "5 porcji warzyw, owoców lub soku" w edukacji najmłodszych"
  • "Mamo, tato, wolę wodę "
w ramach których poza dodatkowymi porcjami zdrowej żywności dzieci
biorą udział w warsztatach, pogadankach i spotkaniach popularyzujących zdrowe odżywianie.


Nasze kuchnie wyróżnia spośród innych:
  • zbilansowane i urozmaicone jadłospisy
  • potrawy gotowane zgodnie z recepturami przeznaczonymi dla dzieci
  • wysokiej jakości żywność
  • produkty pochodzące z polskich gospodarstw i również ekologicznych
  • duże porcje z możliwością dokładek
  • możliwość indywidualnego dostosowania diety do zaleceń lekarskich
  • posiłki zawsze "okraszane uśmiechem i sercem" pań kucharek



Poniżej prezentujemy przykładowe tygodniowe jadłospisy:
Naszymi partnerami
w zakresie żywienia są:

[Rozmiar: 9292 bajtów]
[Rozmiar: 179965 bajtów]
[Rozmiar: 17199 bajtów]
[Rozmiar: 186342 bajtów]
[Rozmiar: 17310 bajtów]
[Rozmiar: 182930 bajtów]
[Rozmiar: 182454 bajtów]
[Rozmiar: 179282 bajtów]
Śniadanie/ Breakfast Obiad /Lunch Podwieczorek/ Teatime
Poniedziałek I. Pieczywo mieszane, chleb żytni (1)z masłem(7), polędwica z indyka(10,11), pomidor, twarożek (7)pasta z tuńczyka(4),kanapka(1,7) z konfiturą figową
II. Owsianka na mleku z rodzynkami (1,7)herbata /woda z cytryną marchewka(słupki)
I. Zupa - pomidorowa z ryżem(1,7,9)
II. Sos mięsno-śmietanowy (1,7), makaron "wstążki" (1,3). Bukiet jarzyn gotowanych na parze kompot/woda suszone morele/śliwki
Budyń śmietankowy z musem malinowym(1,7)-wypiek własny pieczywo chrupkie żytnie(1),jabłko,herbata z cytryną (słodzona miodem)/woda.
Wtorek I. Pieczywo mieszane, chleb żytni (1)z masłem(7), szynka drobiowa(10,11), pomidor, ser żółty (7)pasta jajeczna(3),kanapka(1,7) z miodem
II. Twarożek naturalny/ ze szczypiorkiem/ z musem truskawkowym(7)- do wyboru herbata / kakao(7) /woda z cytryną rzodkiewka
I. Zupa - krem z zielonego groszku z grzankami (1,3,9)
II. Kotleciki drobiowe z serem(3,7), ryż brązowy, sałata lodowa z sosem jogurtowym(7) kompot/woda papryka czerwona( słupki)
Placek drożdżowy z kruszonką na mące orkiszowej(1,3,7), (cukru zgodnie z normą),śliwki suszone, bawarka(7)/herbata rumiankowa / woda.
Środa I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7), Filet z indyka got. (10,11), pasta twarogowa (7), pasta z makreli wędzonej(4)Kanapka(1,7) z konfiturą truskawkową
II. Kiełbaski z szynki (9,10,11)na ciepłoherbata z miodem/kawa zbożowa z mlekiem (7)/woda z cytryną jabłko
I. Zupa -gulaszowa(9) z mięsem, ziemniakami i ziel.
II. Pierogi z serem -wyrób własny (1,3,7). Sałatka owocowa(ananas, brzoskwinia, kiwi) Kompot/ woda
III. Marchewka (słupki)
Kisiel przygotowany na kompocie z jogurtem naturalnym (7),wafle ryżowe(1),herbata owocowa /woda,banan.
Czwartek I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7), Kiełbasa drobiowa(10,11), pasta twarogowa z rzodkiewką(7),pomidor. Kanapka(1,7)z miodem.
II. Jajecznica na parze ze szczypiorkiem(3)Herbata / woda z cytrynąPestki dyni
I. Zupa - cebulowa(9)
II. Rolada ze schabu faszerowana (pieczona w piekarniku), kasza jaglana (1) buraczki. Kompot/woda mineralna
III. Rodzynki
Chałka orkiszowa z masłem(1,3,7)/ konfiturą ( cukier zgodnie z normą),herbata malinowa z miodem/woda,jabłko.
Piątek I. Pieczywo mieszane, żytnie(1), z masłem(7), żółty ser wędzony (7), pomidor, pasta jajeczna(3), kanapka z konfiturą ( cukier -zgodnie z normą)
II. Musli z mlekiem (1,7)/płatki kukurydziane z mlekiem(7)- do wyboru. Herbata owocowa/woda z cytryną banan
I. Zupa -pieczarkowa z makaronem(1,3,9,7)
II. Klopsiki rybne, zapiekane ( mięso zmielone)(1,3,4), ziemniaki duszone z koperkiem(7), Kapusta kiszona- gotowana. Kompot/woda mineralna jabłko
Jogurt naturalny z rodzynkami (7),pieczywo chrupkie razowe,herbata z cytryną/woda,marchewka (słupki).
Śniadanie/ Breakfast Obiad /Lunch Podwieczorek/ Teatime
Poniedziałek I. Pieczywo mieszane , chleb żytni(1) z masłem(7), szynka z indyka(10,11), twarożek(7) z rzodkiewką,kanapka z konfiturą truskawkową (cukier zgodnie z normą)

II. Płatki jęczmienne na mleku(1,7)Herbata, woda z miodem,jabłko.
I. Zupa: krem kalafiorowy z ziel. i grzankami(1,3,9)
II. Zrazy z szynki w sosie własnym(duszone), pyzy (1), surówka wiosenna (wielowarzywna z koperkiem). Kompot/woda
III. Marchewka( słupki)
Grahamki z masłem(1,7) / konfiturą figową ( cukier zgodnie z normą),gruszka kakao(7) /woda/herbata z miodem.
Wtorek I. Pieczywo mieszane, chleb żytni (1)z masłem(7), polędwica z kurczaka (10,11), twarożek ze szczypiorkiem(7),pasta rybna(4),kanapka z miodem.
II. Jajko gotowane na twardo ze szczypiorkiem(3) herbata/kakao(7)/woda z cytryną, rzodkiewka./td>
I. Zupa -Rosół z makaronem i ziel. (1,3,9)
II. Filet z kurczaka panierowany(1,3) ziemniaki z koperkiem, groszek z marchewką Kompot/ woda
III. Jabłko(słupki)
Babka orkiszowa (1,3,7)}- wypiek własny; cukier zgodnie z normą,morele/śliwki suszone,kawa zbożowa z mlekiem(7)/ woda z cytryną i miętą.
Środa I. Pieczywo mieszane(1) i żytnie z masłem(7), ser wędzonym(7)i zielony ogórek, pomidor z cebulką, pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3)kanapka z miodem.
II. Kiełbaski z szynki(10,11) na gorąco Herbata z miodem/mleko(7)/ woda z cytryną,banan.
I. Zupa - ogórkowa z mięsem, ziemniakami(9) i ziel.
II. Naleśniki z konfiturą/ serem (1,3,7) (do wyboru) Surówka z marchewki i ananasa Kompot/ woda
III. Śliwki suszone
Jogurt naturalny typu greckiego z owocami(7),chleb żytni z masłem(1,7), marchewka(słupki),herbata z dzikiej róży/woda.
Czwartek I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7), szynka drobiowa(10,11), ogórek kiszony, żółty ser, rzodkiewka, pomidor
II. Twaróg naturalny (7)/ z owocami - do wyboru. Herbata z cytryna/ woda z cytryną,suszone śliwki
I. Zupa -kapuśniak ze słodkiej kapusty ziel.
II. Gyros z piersi kurczaka ryż brązowy, sałata lodowa z sosem jogurtowym/czosnkowym(7).Kompot/woda mineralna
III. Jabłko
Zapiekanka z serem i szynką(1,7,9,10,11) oraz pomidorami,jabłko,herbata zielona /woda.
Piątek I. Pieczywo mieszane(1),żytnie z masłem(7), ser wędzony(7), pomidor, pasta jajeczna(3), pasta z tuńczyka(4)kanapka z konfiturą (cukier -zgodnie z normą)
II. Płatki kukurydziane / musli z mlekiem lub jogurtem(1,7).Herbata owocowa/woda z cytryną,banan.
I. Zupa -porowa (krem) z groszkiem ptysiowym(1,3,7,9)
II. Filet z ryby morskiej(4)-( mięso zmielone ), ziemniaki duszone z koperkiem(7), surówka z kapusty kiszonej. Kompot/woda mineralna
III. Marchewka(słupki)
Jabłka zapiekane z miodem i cynamonem,pieczywo chrupkie razowe(1),pestki słonecznika,herbata rumiankowa /woda.


ALERGENY W ŻYWNOŚCI
  1. GLUTEN- zboża
  2. SKORUPIAKI
  3. JAJA
  4. RYBY
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA
  7. LAKTOZA - mleko
  8. ORZECHY
  9. SELER
  10. GORCZYCA
  11. NASIONA SEZAMU
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg
  13. ŁUBIN
  14. MIĘCZAKI
Legenda:
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11

Zastrzega się prawo zmian w jadłospisie.

Nasze dania sporządzamy zgodnie z zasadami systemu HACCP i Rozporządzeniem Ministra
Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup
środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać
środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.







[Rozmiar: 528 bajtów]
[Rozmiar: 109 bajtów] « powrót[Rozmiar: 168 bajtów]
     
Nasi partnerzy  [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów]
[Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów]

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia, pliki itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 666 z późn. zm.). Bez zgody autora zabronione jest m.in. powielanie treści, ich kopiowanie, przedruk, przechowywanie i przetwarzanie z zastosowaniem jakichkolwiek środków elektronicznych, zarówno w całości, jak i w części. Zabronione jest dalsze rozpowszechnianie, o którym mowa w art. 25 ust. 1 pkt b ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.